blueberry bread

Pakastimeni on vieläkin pullollaan edelliskesän mustikkasatoa ja tämä on yksi epätoivoinen keino hävittää tuota sinistä vuorta. Minulle iski fiilis leipoa ja ihan sattumalta törmäsin tähän reseptiin.

Jos haluat vaaleaa leipää niin käytä pensasmustikoista, suomalaiset mustikat värjäävät taikinan (kauniin!) purppuraiseksi. Leivän maku on minusta todella hienovarainen, ei missään nimessä makea. Mustikka ja manteli antavat kevyen, hienostuneen maun.

I have way too many blueberries in my freezer and this is yet one desperate attempt to make that blue mountain disappear before I can stuff anything else in there. I had a growing urge to bake something and I bumped into this recipe which seemed just perfect.

I used wild forest blueberries so my batter became gloriously purple. Taste of the bread was really subtle. By any means not icky sweet at all. Blueberries and almonds give a light, delicate taste to the batter.

spring rain

Iltapäiväkahvitellaan, loikoillaan ja ihastellaan sadetta. Linnut huutavat kevään riemusta öisin niin että uneni katkeilevat.

We drink our afternoon coffee, lay down and marvel the rain. At nights the birds are rejoicing for spring so that my sleep becomes somewhat erratic.

inspiration peak

Tämä viikko on ollut kaikin tavoin inspiroiva.  /  This week has been full of great inspiration.

sir, aye-aye, sir!

Jamie Oliverin parsasotilaiden ohje on kutkutellut mielessä pitkän talven ja napatessani ensimmäiset parsat torilta, ei mielessä pyörinyt mikään muu.

Ohje on simppeli, keitä haluamasi määrä kananmunia löysäksi n. 5 minuuttia, esikäsittele parsat ja kääri pekonit ympärille, tuikkaa ne 225 asteiseen uuniin kunnes pekoni on rapsakkaa. Kuori kananmunat puoleen väliin ja nappaa valkuainen päältä. Rapeat parsat dipataan sormisuolan ja vastarouhitun pippurin kanssa pehmeään munankeltuaiseen.

Minulle olisi maistunut parsa myös ilman pekonia mutta se toimi houkuttimena avokille. Visuaalista ja simppeliä sormiruokaa parhaimmillaan! Muista varata paperia näppien pyyhkimiseen.

Ever since I saw Jamie Oliver's recipe for asparagus soldiers that's all I could think. I had to try it. Too bad I read the recipe in wintertime, it has been a long wait. This week I got my first asparagus on the market and had no choice.

The recipe is simple, boil eggs (2, 3, 6.. It depends how many are at the dinner table) to soft and let them cool while you cook the asparagus. Chop off the woody little bits at the end of your asparagus and wrap some bacon on them. Heat the oven to 225 C and roast until the bacon is crispy-brown. Peel of the egg until half and take some egg white off so you can get to the soft yolk. Dip your crispy soldiers into the soft egg with some flaky salt and fresh ground black pepper.

I could have also eaten my asparagus without the bacon but it was a decoy for my better half. This is simple and visual finger food at it's best! Remember to take some hand towels for cleaning up.

scented whites

Toivoin liljaa vuosipäiväksi.  /  I hoped lilies for our anniversary from my better half.

market greens. and reds. and cake

Minä ja ystäväni ollaan otettu tavaksi käydä kerran viikossa yhdessä torilla. Raahataan viikon vihannekset, nautitaan kaupunkivilinästä ja juodaan kaffet perään. Ihan parasta! Ja parasta on myös nuo ihanat kasvikset ja hedelmät. Aina ei ole kakkua mutta nyt oli kun porkkanaraaste piti saada johonkin ja mikä sen parempaa kuin porkkanakakku.

Me and my friend made a tradition: going to the market square once a week, together. We drag our weekly supply of veggies, enjoy the city fuss and drink coffee together. Such a great habit! And those vegetables and fruits are the best. We usually don't have cake though, I just needed something to put carrots in and well, there's no better place than a carrot cake.

monday

Nyt ehdin ajatukseni kyytiin: tämä viikon ajattelin rauhoittaa pelkille kuville arjesta.

Just pictures from the coming days for this week. No babbles.

easter mix

Meillä ei ollut tänä vuonna pääsiäistä kotona, mutta nautin siitä silti muualla.

I did nothing for Easter this year but I enjoyed feathers, eggs and flowers somewhere else than our home.

liverpool grey

Käsissä harmaata ja varpaissa punaista. / Grey for the hands and red for toes.

going green

Vihreä ei ole koskaan kuulunut lempiväreihini mutta jotenkin se on tänä keväänä onnistunut soluttautumaan kotiimme kasvien ja pienien yksityiskohtien muodossa (kuten hempeiden, mintun väristen kynttilöiden kautta)

Green has never been my choice of color but somehow it has infiltrated to our home in the form of plants and little details (like mildly mint coloured candles)

ARCHIVES

ABOUT USING IMAGES

Unless credited or stated otherwise, pictures in this blog are © Suvi Viitanen. Please do not use them for any commercial purposes.